Eesti keelesIn English Muuda tellimust    Checkout






Peatükk "Sissejuhatus," raamatust Maast lahti. Kuidas oma usuga lendu tõusta, autor Jose Zayas:



Lennukid, seiklused ja Jeesus

Kui keegi lendab aastas 160 000 kilomeetrit, kohtub ta paratamatult paljude inimestega.
Mina tean. Sest see on minu lugu.
Olen Jeesuse Kristuse järgija ja Tema töö tõelisus minu elus on pannud mind jagama oma kogemusi igaühega, kes neid kuulata tahab. Lennates üle riikide ja kontinentide, olen pühendanud oma elu inimestele, et aidata neil astuda esimesi samme isikliku radikaalse elumuutuse kogemiseks.
Vahel võib olla väga raske anda inimestele, keda ma kohtan, edasi seda suurt saladust ja sügavat rõõmu, mis ootab neid ees nende isiklikul kohtumisel oma Loojaga. Olen avastanud, et sageli teeb piltlik kirjeldamine ära selle, mis selgitamisel puudu jääb.
Jeesus kasutas väga sageli tõe jagamisel kujundlikke pilte. Ta rääkis põllumeestele, et Jumala riik on nagu sinepiivake (Matteuse 13:31–32). Jeesus ütles, et see sinepiiva kasvab nii suureks puuks, et terve linnuparv võib sinna oma pesa teha.
Mida Ta sellega öelda tahtis? Seda, et Tema teod muudavad sajandite jooksul kümneid miljoneid elusid. Tema sõnum kasvab. Põllumehed said aru – nad nägid seda.
Selleks, et jutustada Jeesuse järgimise seiklusest, olen mina oma raamatu jaoks valinud pildi lennukisõidust. Miks just lennukisõidust? Aga sellepärast, et lendamine tähendab õhkutõusmisi, maandumisi, torme ja tihti ka vestlusi kõikvõimalike huvitavate inimestega. Jeesuse ja meie suhte kirjeldamiseks sobib pilt lennureisist väga hästi. Sest seegi suhe on tegelikult teekond, mitte lihtsalt üks sündmus või hetk ajas. Jeesuse järgimine peaks olema seiklus, elu ettevõtmine. Liiga sageli on inimestel kristlusest selline arusaam, et see tähendab pühapäevi, kus inimesed käivad teatud hoones ning täidavad seal Jumala ees oma kohust. Aga see pole nii. Ristiusk on tegelikult enam kui ühekordne kohtumine, palju enam kui religioossed toimingud. See on katkematu teekond, mis viib sind paikadesse, kus sa pole kunagi varem käinud ja millest sa pole võib-olla undki näinud.
Lennukisõit on küll tavaline, kuid ometi taevalik vapustav kogemus. Vaata näiteks 10–11 kilomeetri kõrguselt aknast välja ja sa mõistad, mida ma mõtlen. Sel ajal, kui lennuk lendab, võid sina hingata, kõndida, rääkida telefoniga, kuulata muusikat, vaadata filmi või einestada. See on tavalise elu jätkumine – trotsides gravitatsiooni!

< Lennureis

Sama võib öelda ka Jeesuse järgimise kohta. Sinu elu on täis koduseid ülesandeid, pingelist tööd, probleemseid suhteid ja kõike muud, mis teebki igapäevaelust ühe tavalise elu. Kuid Jeesuse järgijatel on eluraskustesse sattumisel võimalik arvestada sellega, et Jumal sekkub sinna aktiivselt. Seda ma mõtlengi gravitatsiooni trotsimise all. Loe Piiblit ja sa avastad sealt tõestisündinud lugusid inimestest, kes tegid samuti koostööd Jumalaga. Sa leiad sealt seksi, uimasteid, nõidust, armastust ja mõrvu. Seal on nii kaabakaid kui kangelasi, nutulaule kui ka elavad-õnnelikult-tänapäevani-lugusid.
Kuidas kirjeldada Jumalat? Ta on nii võimas, nii suur ... Tema olemus ületab kõrgelt ja kaugelt meie mõistmisvõime. Ometi võime Teda tunda. Uhiuues Boeingus istumine aitab sellest paremini aru saada. Tiibade küljes on hiiglaslikud mootorid. Kilomeetrite kaupa juhtmeid ja keerulise programmiga kompuutreid, mis seda kõike käigus hoiavad. Ma ei tea täpselt, kuidas üks lennuk töötab, aga ma tean, et ta teeb seda.
Samasuguse jõulise tõmbe leiad sa ka Jumala otsimises. Jah, Ta ületab su mõistmisvõime. Kuid sa võid Teda tunda ja järgida.
Lennureisi eesmärk on viia reisijad sinna, kuhu neil tuleb jõuda. Võta kätte Piibel. Sa leiad, et seal räägitakse kaanest kaaneni ühest ja samast asjast. Algul sa näed, kuidas Jumal lõi oma sõnaga terve maailma ja kujundas meestele-naistele täiusliku aia, milles elada. Lõpust leiad aga üksikasjaliku kirjelduse Jumala lõppeesmärgist neile, keda ta armastab – taevase paradiisi.
Aga mis on vahepeal? Jumala lugu. Näed, kuidas Jumal tegeleb inimestega, noorte ja vanade, rikaste ja vaeste, andekate ja lihtsatega. Iga kohtumine on erinev, teema aga ometi sama. Jumal otsib võimalusi, et parandada valedest valikutest sündinud kahju. Ta sekkub ajaloo kulgu ja kohtab inimesi. Jumal tahab meiega meie teekonnal liituda.

Minu venna lugu
Vaatamata sellele, et ma Jumala lootuse sõnumit jagades üle kogu maailma ringi reisisin, ei tahtnud mu vend sellega midagi tegemist teha. Ma tean, mis tunne on vaadata pealt, kuidas su pereliige millestki nii heast ilma jääb ja selle asemel sisemises meeleheites vaevleb – teadmata, mida talle öelda või kuidas teda aidata.
Jumalat ja Jeesust puudutavates vestlustes oli Rafael aastaid keeldunud vaatamast pealispinnast kaugemale. Tal oli üsna hea meel, et võis elada ainult iseendale ja nautida kõiki elumõnusid. Ta ei võtnud aega, et mõelda tagajärgedele või anda hinnang oma teguviisidele. Ta oli rahul, et tema elu oli ainult üks pidu teise otsa.
Nagu paljud teisedki ameeriklased, nii oli ka Rafael kohanud paljusid silmakirjateenreid, kes tegid asju “Jeesuse nimel”. Ta oli lugenud skandaalidest. Ta oli astunud sisse paljudesse kirikuhoonetesse ning lahkunud sealt sama tühjana kui ennegi.
Rafael oli kuulnud Jeesusest piisavalt palju, et elus hakkama saada, kuid mitte nii palju, et Teda järgida ... kuni ta elu jõudis lõpule ohtlikult lähedale. Mõne aja pärast räägin teile, kuidas Jumal tema elu ringi pööras. Mis mind täna tõeliselt imestama paneb, ei ole mitte mu venna täiesti uus elu, vaid Jumala plaan kasutada minusuguseid inimesi, et saada kontakti inimestega nagu Rafael, inimestega, kes põgenevad ja maadlevad – usuga.
Kes aga juba teavad, mida Jeesuse järgimine tähendab, neile soovin ma, et see raamat annaks teile julgust oma usku ka teistega jagada. Jeesusest Kristusest rääkimine ei pea olema keeruline või raskestimõistetav. Värske võrdpilt elust aitab sageli ka väga ammuseid väärarusaamu kummutada.

Jeffi lugu
Kõneldes kord ühel Lõuna-Dakota muusikafestivalil, sattusin kokku Jeffiga, kes oli bändiga ringreisil. Rääkisin talle selle raamatu mõttest ja tema ütles, et ma selle kiiresti valmis kirjutaksin! Olime Jeffiga kohtunud aasta tagasi, mil sõitsime bussiga tuhandeid miile läbi Ühendriikide. Kõnelesin muusikaturneel nimega Festival con Dios, reisides 13 bändiga linnast linna. Veetsime tookord arvukaid pärastlõunaid jalutuskäikudel, rääkides sellest, kuidas oma usku paremini rakendada. Ta oli alles hiljuti oma usku Jeesusesse tõsisemalt võtma hakanud ja tahtis nüüd Jumalat paremini tundma õppida.
Pärast meie viimast kohtumist oli Jeff tutvunud ühe tütarlapsega ja temaga käima hakanud. Tema uus tüdruk oli varem küll koguduses käinud, kuid ei teadnud, mida suhe Jeesusega tegelikult tähendas. Mida enam nad sellest omavahel rääkisid, seda enam mõistis Jeff, et nad pole selles küsimuses päris ühel ja samal lainel.
Kuigi Jeff on Jeesust järginud juba aastaid, ei suuda ta oma usust rääkides ikka veel õigeid sõnu leida. Ja ta pole üksi. Kohtun igal aastal tuhandete kristlastega ning mida enam ma neid kuulan, seda enam näen, kui paljudele valmistab nende siiraste veendumuste sõnadesse panemine raskusi.
“Ta on kuulnud Jeesusest. Ta on käinud koguduses, kuid ei saa ikka veel millestki aru. Tahaksin, et ta tunneks Jeesust nii nagu mina. Mis ma nüüd teen?” Selline oli Jeffi kimbatuse tuum. Sama võib olla ka sinuga. Minu sooviks on, et see, mis mul on öelda, annaks sulle julgust lihtsalt lasta oma teekonnal koos Jeesusega teisi mõjutada. Usu mind, mul ei ole kõiki vastuseid (tegelikult ei tea ma veel üsna paljutki!). Kuid mulle on esitatud palju küsimusi. Loodan, et see vaade kristlikule teekonnale tuleb sulle su otsivate sõpradega suhtlemisel kasuks.

< < <

Lihtsalt öeldes ja pikemalt keerutamata, Maast lahti on teejuht, mis aitab sul mõista Jeesuse järgimise teekonda. See on teejuht, mis aitab sul jõuda Jumala väärtuse üle imestamisest Jumala imede väärtustamiseni! Sedalaadi tulihingeline ja lähedane sõprussuhe võib kuuluda ka sinule – kui oled valmis seda otsima.
Kirjutasin selle raamatu inimestele, kes soovivad kogeda Jumala läheduse elumuutvat väge. Sind saab muuta ainult Jumal. Palvetan, et neile lehekülgedele kirja pandud sõnad ärataksid sind Teda otsima.
Meie teekond Jeesusega sarnaneb lennukisõidule väga mitmes mõttes. Mõlemad eeldavad usaldust, üleantust ja positiivset valmisolekut. Tule koos minuga, meid ootab ees uus seiklus – sinu elu põnevaim lennureis.





  COPYRIGHT © 2009 .