Eesti keelesIn English Muuda tellimust    Checkout






Peatükk "Mis on jumalik soosing?," raamatust Soosingu õnnistus, autor Kate McVeigh:



Ta on Tema, kes ei teadnud mingist patust, meie eest teinud patuks, et meie saaksime Jumala õigsuseks Tema sees.
2 KORINTLASTELE 5:21

Piibel ütleb meile 2 Korintose 5:21, et Jeesuse ohvri tõttu on meid "tehtud Jumala õigsuseks Temas". Kui sa oled uuestisündinud Jumala laps, siis räägib see kirjakoht sinust. Jeesuse vere läbi on meid Jumala ees õigeks tehtud –vahesein ja eraldatus, mis oli kunagi patu tõttu, on nüüd kadunud ja me oleme oma taevase Isa ees õiged.

Sa oled Jumala lemmiklaps. See ilmutus muutis mu elu. Minu elus on praegu nii palju soosingut, et ma usun end Jumala lemmiklaps olevat. Kui sa hakkad nägema Ta soosingut ja seda, kui palju head Ta sulle elus teeb, siis ei saa sa sinna midagi parata, kui hakata uskuma, et oled Ta absoluutne lemmiklaps (5 Mo 32:9,10; Mt 7:11).

Ma usun, et üks päev Jumala soosingus elamist on rohkem väärt kui tuhat päeva vaevanägemises. Jumal saab sinu heaks ühe päevaga teha seda, mille jaoks läheks muidu aastaid.

Laul 5:13 ütleb: "Sest Sina, Isand, õnnistad õiget; Sa ehid teda oma hea meelega (soosinguga – KJV) kui kaitsevarjuga". Pane tähele – siin on öeldud, et Jumal õnnistab meid, õigeid, omaenda soosinguga. Me peame sõltuma Isandast, et võiksime näha Jumala soosingut oma elus ilmsiks tulemas. Mida rohkem me tunnustame Jumala soosingut, seda rohkem me näeme seda oma elus.

Kui Piibel kuulutab, et Isand õnnistab "õiget" soosinguga, siis on juttu sinust ja minust, sest meie oleme Jumala õigsus Kristuses (2 Ko 5:17).

Webster'i sõnaraamatus sisaldab sõna 'soosing' definitsioon endas: "1. sõbralikku ehk lahket suhtumist; head tahet; heakskiitu; meeldivust; 2. ebaõiglast eelistamist; lemmikute soosimist … köitvust … erapoolik olemist; ebaõiglaselt paremaks pidama … aitama; abistama … teenet osutama … toetama …"

Olla kellegi soosingus, tähendab "(1) olla soosivalt koheldud; täpsemalt (a) eelistega või soodustustega varustatud … eriliselt priviligeeritud".

Jumal tahab sulle anda erilisi privileege. Jumala soosing paneb inimesi kõvasti vaeva nägema, et sind õnnistada, nii et nad ise ka ei tea, miks nad seda teevad.

Ma ei tea, kuidas sina sellesse suhtud, aga ma hindan väga neid väikeseid asju, mida Jumal mu elus teeb. Kuhu iganes ma lähen, palun ma Jumala soosingul olla endaga.

Kord jutlustasin ma Itaalias ja hakkasin lendama Ameerikasse tagasi lennukompaniiga, kelle teenuseid ma tavaliselt ei kasuta. Palusin, et Jumal õnnistaks mind (ja mu sõpra, kes oli minuga kaasas) esimesse klassi üle viimisega, sest Itaaliasse lennates oli mul väga ebamugav ja kitsas kahe inimese vahel kümme tundi järjest istuda, nii et kohale jõudes olin rampväsinud. Nii ma siis palusin: "Isand, Sina saad meid viia üle esimese klassi kohtadele. Tänan Sind Su soosingu eest."

Mu sõber ütles mulle: "See on võimatu, kuna sa ei lenda selle lennufirmaga just tihti. Nad ei pane meid esimesse klassi, eriti kuna tegu on rahvusvahelise lennuga".

Vastasin: "Sa ei tea, mida Jumala soosing teha suudab!"

Lennujaamas leti taga olev mees ütles mulle, et minu jaoks ei ole lennukis üldse kohta. Mõnikord sa palvetad millegi eest ja tundub, et olukorrad muutuvad just vastupidiselt. Mina aga mõltesin: Jah, mulle ei ole kohta, kuna mu koht on esimeses klassis. Sa lihtsalt ei ole seda veel märganud.

Lõpuks määrati meile kohad turistiklassis, me ei saanud istuda kõrvuti ja kohad asusid päris lennuki tagaosas. Need on kohutavad istekohad! Sellal, kui ta meile meie pardakaarte ulatas, otsustasin ma ennast mitte sellest liigutada lasta, mida ma näen. Lihtsalt tänasin Jumalat kuuldaval häälel edasi kahe esimese klassi isetekoha eest ja tunnistasin, et Tema teeb ime.

Ma palusin kahte kohta, et ka mu sõber saaks osa Jumala soosingust. Ma usun, et Jumal tahab su elu oma soosinguga nii väga õnnistada, et ka kõik, kes on su ümber, saavad osa Tema soosingu õnnistusest. Iga kord, kui mu sõbral oli kiusatus midagi negatiivset öelda, püüdis ta ennast tagasi hoida ja otsustas, et ta ei ütle üldse mitte midagi, jäädes neutraalseks. Kui sa ei saa kellegagi mingi asja pärast usus nõustuda, siis jää vahemalt neutraalseks, hoides oma suu kinni!

Astusime lennuki pardale. Kui mu sõber stjuardessile oma pileti ulatas, vaatas ta minu poole ja pidi juba ütlema: "Näed, see ei toiminud". Aga enne kui ta jõudis veel midagi öelda, ütlesin ma otsustavalt: "Ära ütle mitte midagi! See ei ole veel läbi". Just selle koha peal kaotavad paljud kristlased oma lahingu. Nad saavad negatiivse sõnumi ja loobuvad. Kuid asi ei ole läbi enne, kui Jumal ütleb, et see on läbi! Ära jäta pooleli. Mängi seni, kuni võit on käes!

Sellel ajal, kui mu sõber läks lennukisse viivat kaldteed pidi alla, võttis stjuardess minu pileti, pistis selle arvutisse ja ütles: "Oodake, siin on midagi korrast ära" ning kutsus ka mu sõbra tagasi. Nüüd läks asi juba päris põnevaks. Seejärel teatas stjuardess meile, et meie kohad on üle viidud esimesse klassi. Mu sõber peaaegu et minestas! Ta ütles: "Kate, sa tõepoolest käid Jumala soosingu all. See tõepoolest toimib!" Ma võtsin piletid ja ütlesin talle: "Tule minu järel". Küll oli tore terve pika kodutee esimese klassi kohtadel lennata ja süüa plastmassnõude asemel ehtsatest.

Ma rääkisin seda lugu ühele oma teisele sõbrale, kes lendab tihti üle ookeani. Ta ütles: "See kõlab uskumatult, et teid esimesse klassi üle viidi! Kas sa tead, kui suur ime see on?" Ta jätkas: "Sa oled lihtsalt nii julge, uskumaks, et Jumal õnnistab sind sellise soosinguga."

Jumal tahab kõiki oma lapsi sellise soosinguga õnnistada. Me peaksime iga päev uskuma Jumalalt soosingut. Tihtipeale muudab Jumala soosing sinu huvides eeskirju. See paneb inimesi su õnnistamiseks tegema kõikvõimalikke asju ja see ei sõltu sellest, kas sa meeldid neile või mitte.

Igal hommikul duši all olles ma tunnistan, et mul on soosing. Jumal võib panna sind teatud ajal tegema teatud asju. Näiteks, iga kord, kui ma tolmuimejaga koristan, palvetan ma keeltes. Võib-olla tunnistad sa siis, kui paned pesu kappi või sõidad tööle, Jumala Sõna mingi konkreetse eluvaldkonna kohta. Proovi leida endale sobiv viis Jumala soosingu tunnistamiseks.

Kui ma palvetan soosingu pärast, palun ma seda kogu oma elu ümber. Soosing ümbritseb mind kui kaitsevari (Laul 5:13). Ma tänan Jumalat, et mul on soosing igal pool, kuhu ma lähen. Ma tunnistan, et inimesed näevad täna kõvasti vaeva, et mind õnnistada ja mulle head teha.

Üleloomulik soosing

Üks esimesi kordi peale päästetud saamist, mil ma sain teistele tunnistada Jumala soosingust, oli siis, kui me läksime noortegrupiga ühele kristlikule kontserdile. Kontserdile tuli umbes viis tuhat inimest. Meie noortegruppi kogunes viimasel hetkel kakskümmend kaks noort, kes otsustasid kontserdile tulla. Tänu sellele, et olime hiljaks jäämas ja teadsime, et lootus saali sisse pääseda on üpris väikeseks kahanenud, ütlesin ma: "Usume koos, et meil on soosing saada piletid ja väga head istekohad". Siis palvetasime üheskoos. Kui kohale jõudsime, olid kõik piletid välja müüdud.

Meil õnnestus pääseda vähemalt fuajeeesse, kuid igal pool olid sildid: "Välja müüdud" ja korraldajad ei lubanud enam ühtegi inimest saali sisse. Meie noortegrupist hakkasid juba kostma hääled: "Lähme minema", kuid mind oli võimatu paigast liigutada. Nad küsisid, et miks ma koos nendega ära ei taha tulla ning ma vastasin: "Sellepärast, et ma ootan veel."

"Ootad mida?" pärisid nemad.

"Ootan neid kohti, mille pärast me palvetasime!"

"Aga Kate, kõik kohad on ju välja müüdud!"

Täpselt sellel hetkel tuli üks korraldajatest meie juurde ja küsis: "Hei, kas teil on istekohti vaja?"

Ütlesin: "Jaa!"

Korraldaja ütles: "Tulge minuga kaasa!" ja viis meid ühte abiruumi ning lasi igaühel endale sealt tooli kaasa võtta. Siis ta juhatas kogu meie grupi saali ja käskis meil panna toolid otse esimese rea ette. Saime endile kõige paremad istekohad terves kontserdisaalis! Ning meie olime ainsad, kellel sinna tulla lubati! Jumal andis meile kakskümmend kaks lisakohta esireas! See on juba soosing!

Kui midagi on vaja ja seda ei ole, siis loob Jumal selle sulle. Ära unusta, et Tema üleloomulik soosing su elus ei tulene sinu minevikust, väljanägemisest ega isiksusest. Tema soosing põhineb Jumala Sõnal ja sinu usul sellesse, et see, mida Ta sinu kohta ütleb, on tõsi. Soosing suudab murda läbi kõikidest takistustest, mis su ette on kuhjunud. Soosing on kättesaadav igale Jumala lapsele.

Kui sa usud ja aktiveerid oma usu Jumala soosingu tarvis, siis hakkabki see sinu heaks tööle. Sina või su iseloom ei pruugi kellelegi eriti meeldida, kuid see ei loe. Kui sa usud Jumala võimesse neid inimesi mõjutada, siis on Tema soosing su elu peal üleloomulik. Teisisõnu, see tõrjub kõrvale loomulikud asjaolud.

1 Moosese 12:2 ütleb Laiendatud Piiblis:

"Ja ma teen sinust suure rahva ja ma õnnistan sind [üliküllusliku soosingu rohkenemisega] ja teen su nime tuntuks ja silmapaistvaks ja sa oled õnnistuseks [jagades head teistele]."

See kirjakoht näitab väga selgelt, et Jumal tahab sind õnnistada üleloomuliku soosinguga. Ta soovib, et sa oleksid õnnistuseks igale inimesele, keda sa kohtad.

Me näeme sedalaadi soosingut näiteks Taanieli elus. Tema ja kõik teised juudid olid Paabeli vangipõlves, kuid teatud põhjustel, mida loomulikul viisil seletada ei ole võimalik, oli Taanielil soosing maa valitsejate ees.

Ja Jumal laskis Taanieli leida heldust (soosingut – KJV) ja armu kammerteenrite ülema ees.
TAANIEL 1:9

Teises kohas me saame teada, et Taanielil oli nii suur soosing maa valitsejate silmis, et teda ülendati väga mõjukatele positsioonidele Paabeli kuningriigis.

Vaatamata sellele, et tema vastu tuli terve laviin asjaolusid, sai Taaniel lõpuks Paabeli peaministriks. Taanielile juhtus tänu Jumala soosingule häid asju. Taaniel armastas ja usaldas Jumalat ja ootas, et kõik laabub tema jaoks hästi.

Efeslastele 6:24 NKJV tõestab, et on olemas eriline soosing nende jaoks, kes Jeesust siiralt armastavad:

Arm [soosing] olgu nende kõikidega, kes siiralt armastavad meie Isandat Jeesust Kristust.

Sinagi võid olla nagu Taaniel. Nimeta ennast edukaks inimeseks. Oota, et sind edutataks. Näe ennast kõrgelt soositud inimesena, kellele juhtub ainult häid asju. Tunnista seda iga päev. Usu võimatut ja Jumala üleloomulik soosing toimib sinu heaks.





  COPYRIGHT © 2009 .